[/ultimate_heading]
İştah açıcı özelliğe sahip bir renktir. Temel dürtülerimiz olan beslenme korunma ve üreme ile olan bağlantısı sonucu öfke, adrenalin ,tutku,şehvet gibi psikolojik özelliklerin artısına neden olur. Reklamcılıkda kullanımı ; Özellikle büyük uluslarası hamburger ve kola firmalarının kırmızı kullanmasının temel nedeni rengin iştah açıcı özelliğini kullanmaktır.
[/ultimate_heading]
Neşe , canlılık, mutlulukverici bir renktir. Duygularımızdaki sıcak beklenti ve ümitlerimizi ve sosyalleşmeyi simgeler . Ancak bu olumlu imaj sizi su yanılgıya düşürmesin kırmızıya yakın sıcak bir renk olan turuncu özellikle reklamcılık alanında yanlış kullanır ise kızgınlık yaratır. Örneğin Bir hastahane logosu ve konseptinde turuncu kullanılması hasta ve hasta yakınlarının ruhsal durumlarından uzak ve durumla uyum içerisinde olmadığından ortaya sadece kızgınlık duygusu kalacaktır..
[/ultimate_heading]
Dikkat çekici bir renktir. Zihni uyaran bir renktir. Ancak çabuk vazgeçilen ve gecicilik hissi uyandırır. Kısa süreli ve periyodik çek etmeye dayalı çalışmalarda belli noktalara dikkat çekmekte kullanılır. Haftalık günlük işletme raporlarındaki o an için önemli yerlerin çizimi bu nedenle tercihen sarı fosforlu kalemler ile yapılır..
[/ultimate_heading]
[/ultimate_heading]
Yeşil kalben ruhen huzur ve dinginliği simgeler , Bedensel rahtalama ve sakinlik veren bir renktir. Kırmızı ile kullanıldığında istenilen özellikleri daha baskın bir hale gelir ve bedensel gelimin rahatlamasına dikkat çeker. Operatör doktorlarda ve ameliyat personellerinde sağlığa yönelik güvenli huzur verici bir rahatlık sağlaması nedeniyle uyumlu bir tercihtir.Aman dikkat – Yeşilve mavi renklerde yoğun ve fazla kullanımdan kaçınınız, gereğinden fazla kullanıldığında sıkıcı ve durağan olmasının yanı sıra yaşam enerjinizi düşürerek olumlu etkilerinden uzak bir algıya neden olurlar
[/ultimate_heading]
Mavi rengide yeşil gibi huzur dinginlik verirken farkındalık üzerine etki gösterir ve zihinsel olarak bütünlük sağlaması nedeniyle verdiği rahatlık zihinsel ve sezgisel olarak etki gösterir. Mavi daha akılcı ve bilgi kariyerliliği simgeler. KArşınızdaki kişilerde yeterli bilgiye sahipliğin verdiği rahatlığı verirken sakin bir imaj vererek aşırı iddialı ve tehdit edici olmayan sahin bir yapı hissi uyandırır. Mavi rengin Turuncu ile kombine kullanılması maviye dikkat çekiclik kazandırıken keşfetme ve yeniliklere çosku ile açık olduğunuzun haberci renklerini de sergilemiş olursunuz. Mavi dikkati arttıran bir renktir. Öğrenmede mavi fosforlu ile üzeri çizlen yada mavi kalemle altı çizlen yerlerin zihinde kalması daha kolaydır.Aman dikkat – Yeşilve mavi renklerde yoğun ve fazla kullanımdan kaçınınız, gereğinden fazla kullanıldığında sıkıcı ve durağan olmasının yanı sıra yaşam enerjinizi düşürerek olumlu etkilerinden uzak bir algıya neden olurlar
[/ultimate_heading]
Lacivert daha derin ve ağır bir renktir Mavinin etkilerinden huzur ve rahatlama hislerinden daha derin ruhsal içsel bir bütünleşme yaratır. Duygusal yaşam ve dururmumuza daha derin bir bakış ve dinginlik sağlaması nedeniyle yoğun baskı ve stres altında çalışan , devam eden strese maruz kalan kişilerde lacivert sakinlik geniş bir dinginlik ve odaklanma sağlama özelliğine sahiptir.
[/ultimate_heading]
Tıpkı mor gibi yumusak ve daha derin sevgi ve yumusaklık ifade eden lila renginin rahatlatma özelliği nedeniyle yatak odalarında kullanıldığında uykuya daha rahat geçmemize yardımcı olma özelliği vardır.
[/ultimate_heading]
Beyaz ışığı yansıtan bir renktir. Tıpkı ışığı yantması gibi negatifi içine almamak gibi bir özelliği vardır. Psikolojik olarak saflık temizlik masumiyeti anlatmak için kullanılan bir renktir.Saf enerjinin temizliği gibi ruhsal duygusal ve bedensel saf temzlik duygu ve düşüncesini yansıtır. Beyaz negatifi içine almayan yansıtan bir renktir. Bu nedenle doktorlar ve sürekli negatif enerjilere maruz kalan insanların önlüklerinde beyaz kullanmaları kişileri ortamdaki negatife karşı koruyucu etki yaratır.Güçlendirici arındırıcı ve temizleyici bir renk olan beyazı hemen hemen her renk ile birlikte kullanmak mümkündür.
[/ultimate_heading]
Siyah psikolojik olarak gücü simgeleyen bir renktir . Tüm renkleri kendinde toplayan siyah her şeye sahip mutlak güç duygusunu içerir. Çok fazla kullanıldığnda karamsarlık ve depresyon oluşturabilir. Yanında başka renkler ile kullanmak yerinde olur.Siyah rengi psikolojik olarak en iyi dengeleyen renk beyaz rengidir. Her iki rengin psikolojik etkilerindeki aşırılıkların dengelenmesinde siyah ve beyazın birlikte kullanımı uygundur.
[/ultimate_heading]
Tavazuyu ve mütevaziliği simgeler. Kıyafetlerde kullanıldığında öz güveni düşük gösterirken , işyerleri ve meaknlarda kullanımı hızlıca kalma isteği uyandırır. Özellikle sürekli müşteri sirkülasyonu olan fastfood tarzı yerlerde müşterilerin hızlıca kalkarak yerine yeni müşteri lamak isteyen firmalarca ilgili ortamda kalma süresini kısaltmak için kullanılır. Kahverengi rengini kıyafetlerde terapistlerin kullanması uygundur bunu sebebi ise kişilerin kendilerini ve içlerini kahverengi giyen kişilere daha rahat dökebilmektedirler.
Duygu ve düşünce düzenleme çalışmalarında özellikle renklerin psikolojik yönlerinin kullanıldığı teknikleri kullanmak oldukça keyifli çalışmalar ortaya çıkartmaktadır. Duygu ve düşüncelerimizin ifadesinde sesler (kelime tonlama akıcılık) , bedensel duyular ( beden dili ,mimikler ) davranışlar ( tepkiler ,savunma ve yöneltmeler ) de olduğu gibi duygu ve düşüncenin uyumlaştığı renk ve renk freakns değerleri mevcuttur.
yaşamsal psikolojik oluş çemberinde olduğu gibi ( duygular, düşünceler, inançlar, davranışlar, psikolji,ruhsal durum ) bir birini tetikleme takip süreçlerle etkilediği ve herhangi birisindeki değişiklik otomatik olarak zincirde diğerleri üzerine etki ettiği gibi . Renkler, sesler, enerjiler, duygular, düşünceler, inançlar, karşılaştığımız durum ve olaylarda varoluşumuzun çemberi içerisinde birbiri ile etkileşim halindedir. Bu değişimi ve farklılaşmayı yaratmak için renkler psikoloji satış ve pazarlama reklamcılık sanat alanlarında kullanılır. Gerek belli durumların tespitine araç olup kolaylastırıken gerekse de ruh halleri duygularımızı değiştirir, satın alma kararlarımızdan mesleki yaşamımızın pek çok konusunda etkiler oluşturur ya da etkilenirler.