Öğrencinin alet çantasında gecen bir kısım içerisinde -Öğrenci anlatır öğretmen dinler … – bölümünde işaret ettiğimiz gibi öğretmenlerin yapabileceği çeşitli hataları şöylece sıralamak gerekir.Yapılabilecek tüm hatalar öğretmenin süreçteki kendi benlik tuzaklarıdır.
– Sürecin en başından itibaren kendisi anlatmak ;
Eğitmen , rehber bir kahin değildir, Süreci kalıplayan kendi zihninde öngördüğü eseri çıkartmaya çalışan bir heykeltraş da değildir. Kişinin serbest bir şekilde kendisini ifade etmesine kendi yolunu bulmasına yardım eden kişidir. Eğitmen zihninde bir yada bir kaç yol haritası çizebilir. Ancak buna bağlanır ve odağı bu haritada kalır ve hatta bunu öğrenci ile paylaşır ise öğretmen kendisini kalıplamış ve gelecek yeni verilere kapatmış olur. Süreci takipten en azından tarafsız ve hedef odaklı beklentide alıkoyamaz. Öğretmenin tek beklentisi sorun var ise onu çözmek için yardımcı olmayı arzu etmek , öğrencinin daha iyi bir durumda olabilmesi için niyet oluşturmaktır.
– Şeffaf ve geçirgenliğini kaybetmek;
Rehber de tıpkı öğrenci gibi bir gözleyicidir. Öğrenci kendisini gözlemlerken bir olgu , kendisi ve kendisini gözlemleyen ruhu(benliği) ile vardır . Öğretmen / rehber ise bir diğer gözlemci olarak öğrencinin rotasını ve yolculuğunu gözlemler. Her ne kadar dışa dönük bir gözlemmiş gibi gözükse de öğretmenin gözlemselliği de aslında kendi içerinde ancak öğrenciye odaklıdır. Bu noktada öğretmenin sınavı başlar. Öğretmen kendi içerisinde bütünlüğünü sağlayamadığı bir konu üzerinde çalışıyorken olana yorum , duygu ve kendisinden düşünce katıyor ise geçirgenliğini ve tarafsız gözlemciliğini kaybeder. Bu nokta da öğretmen kendinin de farkından ve kendisini de gözlemleyebilir kalmak zorundadır. Bu öğretmen için çok da zor değildir aslında çünkü farkındalık meditasyonlarını düzenli olarak uzun süredir uygulamakta ve içe bakışını sürekli güçlendirmeye çalışmaktadır. Önemli olan burada gözlemci olduğuna olan odağını kaybetmemesi ve kendi tuzaklarına düşmemesidir.
– Kendisi ile özdeşleştirmek , kendini yerine koymak (Sempati , Empati );
İki farklı kavram olan sempati ve empati kavramları eğitmen ve rehber için birer tuzağa kolaylıkla dönüşebilen kavramlardır.
– Yargıda bulunmak;
Yargılamak kavramında bir üst güç ve otorite odağı olmak ve yargılayanın değer yargılarına göre değerlendirmek söz konusudur. Öğrenciyi olduğu gibi kabul edemeyen bir öğretmen ile kendisini olduğu gibi kabul etmesini bekleyeceğimiz bir öğrenci oluşturmak mümkün değildir. Olduğu gibi kabul etmek kavramında öğrencinin kendisini olduğu gibi farkında olarak görebilmesi amaçlanırken bunun öğrencideki doğru değişim başlatacağını bilen öğretmenin tamda bu kısımda kabulden uzaklaşması sürecin içerisine kendisini katması kabul edilebilir değildir. Yargılamak öğretmenin işi görevi misyonu değildir. Öğretmen görmek , kabul etmek ve kendisini süreç içerisinde konumlandırmamakla görevlidir. Görülmesi gereken öğretmen değildir. Bu yüzden bireyselleşerek otorite olamaz, yargılarını ortaya koyarak rol çalamaz.
– Transferans ;
Psikolojide oldukça net bilinen bu kavram bir eğitmen tarafından özümsenmiş olmalıdır. Transferans bir modelin mevcut öğretmen öğrenci ilişkisine aktarı şeklinde basitçe açıklanabilir.
Sınır tanımayan kişilik yapısına sahip öğrencinin bu ilişki modelini çalışmalara taşıması… İmkansız bir randevu tarihi ve saati için inanılmaz bir baskı oluşturması ve bunun tekrarlarında ısrarcı olması ,
Otorite ile sorunları olan öğrencinin eğitmeni bir otorite odağı olarak görmeye çalışarak çalışmalardaki ilişkiyi otorite sorunsalına çevirmesi,
Erkeklere öfkeli güvensiz öğrencinin öfkesini ve güvensizliğini erkek öğretmene yönlendirmesi,
Transferans olağandır , olağan olmayan öğretmenin / rehberin transferans etkisinin varlığını yakalayamaması ve bunu çalışma seyri için olumlu bir şekilde kullanmayı başaramamasından kaynaklanır. Tersi durum eğitmenin şeffaf olmayı başaramayarak kendisindeki bir olguyu öğrenciye transfer etmesi olabilir.
– Rezonans;
Enerji uygulamalarında reiki biyoenerji şifacılık kuantum enerji çalışmalarının pek çoğunda rezonans etkisinden söz edilir pek çok çalışmada da rezonans uygulaması kullanılır. O halde rezonans nasıl olurda olumsuz bir nitelik içersinde geçebilir.
Enerji frekanslarının birbiriyle uyumlu ve paralel hale gelmesi olan rezonans çalışmalar içerinde ilk olarak uyumlu hale gelen uygulayıcı , alıcının/çalışılan kişinin frekansını yukarıya taşımak ve bölgesel veya genel alanlara yükleme yapmak amacıyla rezonansı kullanır.Burada 2 farklı sorun oluşabilir;
– Birincisi sistemi geçirgen hale getirmeyi başaramayan öğretmen evrenden gelen enerjiyi toplayarak kendi enerji düzeyini daha yüksek bir salınım da akışkan tutmayı başaramayarak kendi iç enerjisini karın / kalp enerjilerini kullanarak frekansını yükseltmeye enerjiyi vermeye veya yükselmeye çalışması olabilir. Bu eğitmeni yoracak ve enerji miktarını sınırlayacaktır. Bazen de tersi olarak olumsuz enerjiyi emme rezone olma halinde topraklanmada yetersiz kalarak akışkanlık ilkesinde bir iletken olma vazifesinden uzaklaşarak kendi sistemine sıkıntılı enerjiyi almak durumunda kalacaktır.
– Rezonans etkisi oluşturulduğu durumlarda eğitmenin kendi bedensel ve duygusal durumunda ki yorgunluk ağrı , aşırı yüklenmiş sistem gibi durumlarda bununda öğrenciye istemsiz aktarımı söz konusu olabilir.
Çalışmalar içerinde öğrenci ve eğitmenin birbirlerinin enerjilerini tanımaya başlaması karşılıklı güven ve trans meditasyon çalışmaları ile birlikte belirli bir noktada telepatik bir köprü oluşabilir. Bu telepatik köprü genel alanda işlemez , çalışılan konu kapsamında , ihtiyaç düzleminde basit algısal mesajlar oluşturur.
Bu köprü mesafeden bağımsız uzaktan şifalandırma vb .fenomenler için geçerlimidir? ;
Dünya çapında yapılan telepati araştırmalarına göz attığınızda en yatkın telepatik alıcılar ile en iyi teleptik göndericiler arasında bile tam bir iletişimin oranın çok çok düşük olduğuna işaret etmek isterim. Telepatik yatkınlık %1-2 lerin altında olduğu denek gruplarca test edilmiş araştırmalar vardır. Ancak buna rağmen belirli bir telepatik iletişim modelinden rahatlıkla da söz edilebilmektedir. Bu nedenle uzaktan şifalandırma çalışmaların çok büyük kısmının plasebo etkisi olduğunu düşünmekteyim. Alıcı ve verici yatkın aralarında bağ ise inanılmaz kuvvetli olduğu taktirde yoğun ve gayretli odaklanmaların diğer sisteme ulaşma başarısı etkin hale gelir. Anne çocuk , derin bir sevgi ile birbirine bağlı eş ya da sevgililer, uzun ve sağlan temellere bağlı dostluklar…
Öğretmen öğrenci arasındaki telepatik iletişim , yardıma ihtiyacı olduğu sıkıntı içerisinde olduğu ya da andığı şeklinde hissedilir genellikle.
– Beklentisinin esiri olmak ;
Sonucun kesinlikle iyi olacağına olan inanç ve niyet çalışmaların başarısı açısından önemli bir güç yükseltici ve büyüteç görevi üstlenirken yıllar içerisinde yaptığım çalışmalar bana şunu öğretti.
Öğretmen çalışmalarına maksimum emeği verirken niyetini; öğrencisindeki değişimi , iyileşmeyi ve gelişimi görmek olarak kalbini her bir öğrencisi için en başında tazeler ve niyetlendirir. Tıpkı bir annenin/ babanın çocuğu için en iyisini istemesi gibidir bu. Öğrencide kalben bu amacı güderken verdiği kendi gayretine ek olarak öğretmenin çabasını ve gayretini görmezden gelemez . Bu gayret ve çabayı veren öğretmenin niyetini ödüllendirmek ister. Öğretmenin ve öğrencinin beklentisel iyi niyeti çalışma başarı hızını ve etkinliğini katlayan bir gücü olsa da öğrenci mevcut ilerleme ve iyileşme ve ya gelişimi ile ilgili olarak öğretmenine abartılı geri dönüşler vererek öğretmenin gayretini ödüllendirmek isterken kendi başarısı içinde taktir ve alkış bekler bir konumda olabilir. Bu gibi durumların oluşması halinde öğretmenin gelişim ve değişim ile beklentisel iyi niyetliliği ile öğrencinin gerçekten bulunduğu noktayı birbirinden ayırması niyetinin beklentisiyle kör olmamsı gereklidir.
– Tek aleti çekiç olan her şeyi çivi zanneder ;
Açık fikirlilik ve esnek görüş… Öğrenci içine önemli bir gelişim özelliği olan bu iki özellik aynı zamanda öğretmen için de vazgeçilmez birer özelliktir. Bir sanatta bir görüşte bir ideolojide bir felsefede yoğun ve katı eğitim süreçlerine tabi kalmış kişilerin düşünme muhakeme etme ve esneyebilme yeteneklerinin köreldiği bir gerçektir. Kendi dünyalarına bilgiden ördükleri duvarın ardındaki cehalet içindeki toplumların hikayeleri ile büyümüş inanç sistemlerini bilgi duvarlarını güçlendirerek korumaya çalışırlar.
Rehber nitelik gereği önden giden keşfeden olmak misyonuna sahiptir. Araştırmak okumak açık ve esnek bakmak , tecrübe etmek kendi yolculuğunun da bir parçası olmak zorundadır. Bilgiye olan açlık öğretmenin kendi inancına tutunmak için kaynak arayışı olmadığında öğretmenin elindeki bilgi uygulama ve yöntem zenginliğine ilave olarak farklı açılardan bakabilme ve daha geniş ufukları görebilmeyi sağlayacaktır.
Eğitmen rehber konusu insan iken insanla ilgili pek çok alanda kendisini geliştirme sorumluluğunu taşır. Enerji alanında farklı akım görüş ve öğretileri , kişisel gelişim alanınki yaklaşımlar, felsefe , psikoloji ,….. İnsanı bir bütün olarak anlamasına yaracak tecrübe ve bilgi gelişiminin sınırlarını duvarlar olmaksızın özgür bırakacak her şeyi açık kalplilikle kucaklar.
Kullandığım yöntem ve tekniklerin bazılarının eğitim ve uygulama reklamları tanıtım veya anlatımları denk gelir bazen. Çok etkili güzel tekniklerdir bazıları, bazılarının felsefesi çok derin ve keyiflidir. Ama okuduğum da bu reklamlar bana söyle hissettirir.
” ölümsüzlüğün sırrı soğan “,”soğan 50.000 hastalığa iyi geliyor günde 5 tane yerseniz ömrünüz 50 yıl uzatıyor. ” …
Tamam soğan çok faydalı bir besin biliyoruz ve araştırdım gördüm ki ;
“Soğanın Faydaları: Vücut direncini arttırır ve vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu düşürür. Soğuk algınlığı, grip, astım ve bronşit hastalıklarında faydalıdır. Nefes yollarını açar ve öksürüğü keser. Damar tıkanıklığını önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur. Kandaki şeker seviyesini ayarlayan soğan şeker hastalarına faydalıdır. Böbrek ağrılarını hafifletir. Böbrek kumlarının ve taşların dökülmesine yardımcı olur ve tekrar oluşmalarını önler. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Vücuttaki ve kandaki zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur. Egzama, dolama gibi cilt hastalıklarına karşı faydalıdır. Karaciğerin çalışmasını düzenler. Hazmı kolaylaştırır. Kanı temizler. Sinirleri rahatlatır, sıkıntı ve bunalıma iyi gelir. Uyku problemi çekenlere faydalıdır. Hafızayı güçlendirir. Cinsel gücü arttırır. Kemik erimesine karşı etkilidir.” 34 adet faydası mevcut.
Sonuç olarak ; Eğitmen elindeki tekniğin kölesi , öğretinin esiri ve koşulsuz körü-körüne savunucusu olmamalı alet çantasındaki aletleri çeşitlendirmeli, iyi kullanabilmeli ve her bir aletin kullanım alanlarını da iyi bilmelidir.
– Değerlendirme yapmak ;
Tıpkı beklenti gibi yapılan değerlendirmeler de olumlu katkı ve motivasyon sağlayabileceği gibi olumsuz değerlendirmelerinde bir o kadar yıkıcı güce sahip olabileceğini unutmamak gerekir. Ancak buradaki değerlendirme bu anlamda değildir. Eğitmen izleyici görevinden çıkar ve süreçle ilgili sürekli görüş belirtme yoluna gider ise öğrencinin yolculuk boyunca yapması gereken hataları, tecrübe etmesi gereken duyguları yönlendirme riskine de girmiş olur. Sürecin hızını etkiler , edinilmesi gereken tecrübe miktarını ve tecrübesine ihtiyaç duyduğu hataları yapması için öğrenciye fırsat tanımaz. İzleyici rolünden çıkan eğitmen , rehberlik görevi ile izleyicilik rolü arasında doğru dengeyi tutmak zorundadır. Değerlendirme yapması gereken doğru yeri , zamanı tam olarak doğru tespit etmeli erken gereksiz ve sürece zarar verici değerlendirme girişimlerinden uzak durmalıdır.