Duygu Düzenleme 2. Aşama
Düşünce , İnanış ve Farkındalık Çalışmaları
Bildiğimiz üzere
Durum / Olaylar Düşünceleri
Düşünceler Duyguları
Duygular ve düşünceler Davranışlarımız
Davranışlarmızsa tekrar durum ve olayları meydana getirir. Sistemin tamamnın enerjik bir işleyişi vardır. Ve bu çember bizim yaşam çemberimizi oluşturur. Tüm bunların enerjileri ise üzerinde çalışılana ya da farkedilene kadar çemberin içerisinde kalır.
Duygu enerji blokları çözülme çalışmasının ardından ( Bakınız Duygu Blokları ve enerji sistemi düzenleme) 2. aşama olarak bu duyguyu düşünce , bilinç inanış ve farkındalık sistemlerinden düzenleme işlemi gelir.
Bilinçaltı kalıplarına yerleşmiş ve donmuş blokları çözülmüş duygular bilinçaltından , bedenden ayrılmış bir şekilde bilincin sınırlarında dolaşmaya başlar . Süreç artık biraz daha farklı bir yön kazanmıştır. Bu aşamada öğretici eğitmene başka bir vazife düşmektedir. Bu kısım bilincin farkındalığını işletme , düşünce ve farkındalığın odağını yönlendirme görevidir. Bu aşamada kişiler terapistlerine ve kişisel gelişim danışmanlarına ihtiyac duyarlar . İlgili duygu ve yaşanılan durumların enerjilerinin tekrar etme eyiliminin noktalanacağı kısım burasıdır. Açığa çıkan duygunun düşünce modelindeki kişilik ile desteklenmiş , çocukluk yıllarında özellikle mantık örgüsü ile güçlendirilmiş, daha yıllarda da olay ve durumlarla kesin kalıplar içerisinde muhafaza edilmiş düşünce yapıları inanç ve kalıpları üzerindeki enerjisi açığa cıkmıştır. Açığa çıkan enerji bizi , bilinçli zihinin bugün ki değer yargılarımız düşünce sistemimiz ve bakış açımızla tekrar incelenmesi ve üzerine odaklanılması gereken bir duruma getirmiştir . Açığa cıkan enerji ve düşünce üzerine odaklanılarak bunun acılımı yapılarak tecrübe edilmiş verileri daha üst / olgun, açık fikirlilik ve bakış acısı ile masaya yatırıldığı zaman duygunun inanışı ve düşüncesi değiştirmek mümkün olacağı gibi enerjisinide tamamen değiştirmiş oluruz. Bu kısım duygu düzenleme çalışmalarının 2. bacağını oluşturur.
İlk olarak bahsetmemiz gereken konu düşünce biçimimiz ve kimlik yapımızın incelemesidir.
– Düşünce kalıpları bakımında keskin yargılar net kalıplar oluşturma eğiliminde olan kişiler özellikle kücük yaşlarda yerleşmiş bu eğilimlerini belli kalıplar içerine alma ve bu kalıplarda tutma eğilimindedirler. Örneğin güçlü olmalıyım ağlamamalıyım ağlamak zayıflıktır . Ağlarsam insanlar bana kızar zayıf olursam insanlar beni ezer o zaman her zaman duygularımı kendime saklamal hatta duygusuz sert bir insan olmam beni haytta mutlu ve başarılı kılar . Sert bir düşünce kalıbıya düşünen bir çocuğun ileriki yaşamındada bu kalıp içerine sıkışmış bir yetişkinin düşünse modelini ve kalıbını oluşturur.
– İkinci grupta ele alacağımız düşünce modelinde farklı düşünce kalıpları arasında farkında olmadan geçişler yapan aşırı esnek ancak esnekliğinin yanı sıra iki farklı düşünce modelinin her birisi için tam farkındalık ve hakimiyete sahip olmayan düşünce tipidir. Örneğin ; Ramazan ayında oruç tutup ibadetlerini yamasına ve önemli ölçüde inanç sistemlerine sahip olmasına karşılık , günlük yaşamında uyguladığı dini öğretilerden farklı olarak yalan , dolandırıcılık, rüşvet, alkol ve ahlaki değerleri kendince farklı bir açıdan yorumlarken yaşadığı yaşam sistemi değerlerinin ve inanç değerlerinin arasında farkında olmadan geçişler yapan bir kişilik yapısını örnek verebiliriz. ( Konunun daha net anlaşılabilmesi çin örnekler biraz abartılıdır.)
– Üçüncü düşünce yapısı esnek düşünce sistemidir . Düşünce ve yargısını destekleye etmeler otdan kalktığında ya da daha akla yatkın mantıklı ve kabul edeceği bir mantık sistemi ile karşılaştığında durumun düşüncenin çözümlemesini hızlıca yapabilen geçtiği düşünce modeli ve kalıba sığan ve hakim olabilen kişilerdir.
Duygu enerji çalışmaları sonrası ilk yapılması gereken çalışmlar düşünce sistemi ve kalıpları tespitinin yapılmasına ilişkin çalımalardır. Bu çalışmalarda kişiye kendi duygusnu ifade etmesi ve yorumlaması şansı verilir. Duygunun enerjisi serbest kalmışken , birikmiş yükü ve enerjisi serbest kalmış duygusunu ifade etmesi ve yorumlaması talep edilir. Bu çalışmada iki amaç vardır . Birincisi düşünüş modelini izlemek ikincisi ise inanç kalıplarını gözlemlemek. Bu çalışma sırasında kişi hızlı bir farkındalık ve uyanışa gecebileceği gibi düşünce çemberi oluşturup tekrar kendi enerji kalıbı içerisinde döngüye girme çabası gösterebilir. Bu durumda çembere müdehale etmek, direk uygulama ve yaklaşımlarda bulunmak özellikle 1. kısım katı düşünce yapısına sahip kişilerde daha çok sahiplenme savunmaya yol açarken 2. grup kişilerde sert bir yüzleşme tepki ve kzıgınlık şeklide şiddetli bir inakar mekanizmasnı tetikleyebilir. Bu nedenle düşünce modeli ve bunu kişilik üzerine yerleşme durumuna hakim olmanız sürece yön vermeniz açısından faydalı olabilir.
Bahsedilen nedenlerden dolayı farkındalığa ulaşmada daha dolaylı yöntemler kullanmak uygundur. Bu çalışılan kişiye biraz zaman kaybettiriyor gibi gözüse de değişikliğin yönünü her zaman ileriye doğru atacaktır.
Dolaylı yöntemlerde sınırsız seçenek mevcuttur. Bir kaç kullanılabilecek alternatif söyle olabilir.
Hikayelerle Farkındalık
Rüyaların mesajları diliyle anlatım
İmajinasyon ( Hayel kurdurma )
Meditasyon ile iç farkındalık
Piki, Kinesyoloji, Eft Tarzı duygusal değişim teknikleri kullanımı
Açık bilinç halinde değişitrilmiş bilinç halleri uygulamalarının dolaylı kullanımı
Duygu durum analizini kişinin kendisine yaptırma
Duyguların ifade ve anlatımı çalışmaları
Duyguyu ve düşünceyi abartma egzersizleri .
Yapılacak tüm çalışmlardaki ama kişiyi farkındalığa ulaştırmaktır. Farkındalığa net olarak ulaşan kişi düşünce ve duygusunun net çizgilerine hakim olacağı gibi kendi kaçış ve savunmalarınında farkına varmaya başlar.
Farkındalık durmuna ilişkin bir başka yazımız da daha ayrıntılı detay vereceğiz..